Wednesday 23 January 2013

Oyuncu ve Figüran


Bir hayat düşünün  yönetmenide sizsiniz yapımcısıda! Hangi karakterleri seçmek kime başrolü vermek veya kimi figüran yapmak size kalmış. İstediğiniz insanı filminizin odak noktası yapar istemediğinizi çıkarırsınız.. Sevmediğiniz insana ‘kötü adam’ rolünü verir seyircinin ondan nefret etmesinden haz alırsınız sevdiğiniz insanın ise filmin ‘başrolünü’ verirsiniz oda seyirci tarafından ve genelde yönetmen tarafından daha çok sevilen karakter olur. Hiç ortalıkta görmek istemediğiniz insanı ise sadece figüran yapar tek bir replik bile vermezsiniz. Herkesin söyleyeceği replikleri oynayacakları oyunu siz belirlersiniz. Hayal gibi değil mi? Yada keşke dediğinizi duyar gibiyim.

Aslında hayal değil gerçek, şu anda yaşadığınız hayat aslında sizin eseriniz, sizin filminiz ve sürekli gösterimde olan ‘devamı bir sonraki filmde’ diye devam eden bir film. Senaryo sizin elinizde ve senaryo’yu beyenip onaylayanda sizsiniz aslında..insanları hayatımıza biz sokuyoruz ellerinede bir senaryo veriyoruz ve biz o senaryoya ne yazdıysak onu yönetiyoruz.. Kötü adam'ın bir anda çiçekler açıp aslında esas adam olmasını bekliyoruz aynı seyircininde beklediği gibi ama farkında olmuyoruz o adam hep kötü ve aslında o karakterin yaratıcısı onu filme sokanda  biziz..oynaması gereken rolü de biz belirleriz..

Ama yönetmende biziz onu filmden çıkarmakta bizim görevimiz. Ama bu filmde, sizin filminizde, en önemli nokta ise kimi "figüran" kimi ise "baş rol oyuncusu" yapmayı bilmek.. Kime hak ettiği rolü veya kime hak etmediği rolu vermek..
Hayattada böyle bence, kim sadece repliksiz figüran olmayı hak ediyorsa ona hakkını, kim baş rolü hak ediyorsa onada başrolü vermek gerek.. O zaman bu hayat gişe rekortmeni olur onun dışında tam tersini yaparsak eğer sadece keşkelerle dolu olan başarısız bir film olur..

Devamı olan bir film olduğu için ilk filmdeki hatayı yapmayacak bu yönetmen, hatalarından ders alacak ki keşkelerle devam etmesin “Iyiki bu hatayı yaptımda doğru role uygun insanları buldum, iyiki bu hataları yaptımda filmim gişe rekortmeni oldu." Demeli..

Sayın Yönetmenlerim bütün beyaz perdeler sizin... O zaman hadi başlayın filminizi çekmeye.. Bizde keyifle izleyelim... Ve Motor...

2 comments: